Geniet deze maand van een echte comfort food met een beetje pit. Patatje stoofvlees met pittige allioli! Heerlijk in combinatie met de Spaanse wijn van de maand, Marques de Vargas Reserva.

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • 200 g winterpeen
  • 1 kg runder sukadelap
  • 2 el tarwebloem
  • 70 g ongezouten roomboter
  • 300 ml donker bier
  • 200 ml water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 2 el appelstroop
  • 2 sneetjes wit brood
  • 2 el milde mosterd
  • 700 g verse Franse friet
  • 150 ml Chovi allioli sriracha

Bereiding

Hak de uien fijn. Schil de winterpenen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd het vlees in stukken van circa 4 cm en meng het in een kom met de bloem en peper.

Verhit 50 g van de boter in een braadpan en bak een deel van het vlees 4 min op middelhoog vuur tot het rondom bruin is. Voeg niet te veel tegelijk toe, zodat het vlees goed kan aanbakken. Haal het vlees uit de pan en herhaal dit met de rest.

Verhit de restende boter in de braadpan en bak de ui en wortel 5 min tot ze glazig zijn. Voeg het vlees, bier, water, runderbouillonblokje en appelstroop toe. Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze met de besmeerde kant naar beneden op het vlees. Laat het geheel 2 1/2 uur zachtjes stoven met de deksel op de pan. Haal de deksel het laatste halfuur van de pan zodat de stoof verder kan inkoken.

Verwarm de over voor op 210 graden. Spreid de patat uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 30 min in het midden van de oven. Schep halverwege om.

Verdeel de patat, het stoofvlees en een eetlepel allioli sriracha over de borden. Serveer de resterende saus er los bij.

Eetsmakkelijk!

Tip: Schenk de Marques de Vargas Reserva bij dit gerecht!

 

Recept en foto van Albert Heijn