Een perfecte match voor de herfst, supermalse kiprollade uit de slowcooker. Heerlijk in combinatie met de wijn van de maand Wengier Chablis!
Ingrediënten
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 15 g verse italiaanse kruidenmix
- 1 citroen
- 2 el grove mosterd
- 1 el honing
- 450 g kipfilet
- 40 g ongezouten boter
- 2 el traditionele olijfolie
- 400 ml kippenbouillon
- 125 ml verse slagroom
- 2 tl maizena
Bereiding
Snijd de sjalotten fijn en rasp de knoflook. Pluk de blaadjes van de takjes oregano, rozemarijn en tijm en hak ze fijn. Was de citroen goed en rasp de gele schil. Meng vervolgens de helft van de sjalot met de verse kruiden, citroenrasp, de helft van de mosterd en de honing. Breng het mengsel op smaak met peper en eventueel zout.
Snijd de kipfilets voorzichtig overdwars in, zonder ze helemaal door te snijden, en vouw ze open. Leg een kipfilet tussen twee vellen bakpapier en rol met een deegroller gelijkmatig plat tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Herhaal dit met de overige kipfilets.
Leg een stuk vershoudfolie op het werkblad, groot genoeg om de rollade later in te rollen. Leg de platgeslagen kipfilets naast elkaar op de folie, zodat ze een rechthoek van ongeveer 20 x 30 cm vormen. Zorg dat de filets elkaar net raken, maar niet overlappen. Bestrooi met peper en verdeel de kruidenvulling gelijkmatig over de kip.
Rol de kip stevig op vanaf de korte kant met behulp van de folie en draai de zijkanten strak dicht, zoals bij een snoepwikkel. Laat de rollade minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Leg zes stukjes keukentouw op gelijke afstand naast elkaar op het werkblad. Verwijder voorzichtig de folie en leg de rollade erop. Bind de rollade stevig vast met de touwtjes.
Verwarm de helft van de boter samen met de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de rollade rondom goudbruin. Haal de rollade uit de pan en leg deze in de slowcooker.
Bak de resterende sjalot 3 minuten in dezelfde pan. Zeef de kippenbouillon boven de pan en breng aan de kook. Laat de bouillon op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken. Voeg de ingekookte bouillon toe aan de slowcooker en laat de rollade 3 uur garen op de lage stand.
Haal de rollade uit de slowcooker en laat rusten onder aluminiumfolie.
Breng ondertussen de jus uit de slowcooker samen met de resterende boter, de rest van de mosterd en de slagroom in een steelpan aan de kook. Meng de maizena met 2 eetlepels van de warme saus (per 4 personen) tot een glad papje en roer dit door de rest van de saus. Laat de saus onder voortdurend roeren met een garde 2 minuten zachtjes koken.
Snijd de rollade in plakken en serveer met de jus.
Eetsmakkelijk!
Tip: Schenk de Wengier Chablis bij dit gerecht!
Recept en foto van Albert Heijn




